Dårlig selvtillit og selvfølelse

Å mislike utseende sitt er ikke det samme som å ha dårlig selvtillit.En av de største grunnene til at man har dårlig selvtillit er rett og slett at man prater negativt om seg selv. Lav selvtillit er at man undervurderer seg selv og sine egne ferdigheter. For eksempel at man tror man er dum, stygg, feit, ikke bra nok og at man tror man feiler i alt. Det med lav selvtillit er at det er så vanskelig å komme ut av. 
Dårlig selvtillit får man av andre menneskers oppfattning eller holdning mot deg. En bra ting å gjøre hver dag er å si til seg selv:

Jeg liker meg selv fordi........

Jeg er stolt av meg selv fordi........

Min beste egenskap er........

Dette skaper noe positivt i hodet ditt, og humøret blir bedre. Og det fungerer kjempe bra!

 

Etterhvert kommer det mye positivt ut av munnen din om deg selv, og du får nesten ikke ropt det høyt nok, fordi du virkelig føler det! Det kan være flere grunner til dårlig selvtillit. Den vanligste grunnen, er kanskje at du har dårlig selvfølelse. Har du dårlig selvfølelse, er det et dårlig utgangspunkt for god selvtillit - selv om mange med dårlig selvbilde faktisk har god selvtillit. Det er det viktig å skille mellom selvfølelse (eller selvbilde) som betyr: "følelse av, visshet om eget verd", og selvtillit som betyr: "tillit til egen dyktighet". Årsaken til lav selvfølelse kan være så mangt. Kanskje har du vært utsatt for mobbing? Kanskje har du aldri lært å sette pris på deg selv? For å bygge opp selvtilliten vil jeg anbefale og først og fremst jobbe med selvbildet - så kommer antakelig resten av seg selv. Noen tips:

 

*Vær ærlig mot deg selv.

*Tenk positivt.

*Finn ut hva du drømmer om/ønsker deg.

*Jobb med motivasjonen din.

*Sett deg mål og jobb for å nå dem.

*Vit at du er verdifull akkurat sånn du er.

Lav selvfølelse dreier seg i hovedsak om synet man har på sin egen verdi. En person med høy selvtillit kan fremdeles ha lav selvfølelse. F.eks kan man være både verdensmester i hekkeløp, professor i kvantefysikk, og konsertpianist, men ikke tørre å ta kontakt med andre mennesker av frykt for å bli avvist pga lav egenverdi som venn eller bekjent. Eller man kan velge å gjøre dumme ting i et forsøk på å bevise egenverdi, fremfor å gjøre det man har lyst til (f.eks å ruse seg med "venner", baksnakke andre, osv...). Lav selvfølelse er i likhet med lav selvtillit selvforsterkende. Stygghet har lite med noen av delene å gjøre. Men det er klart at hvis man har lav selvfølelse, kan man ofte la utseendet være med på å trekke selvfølelsen enda lenger ned. Årsaken til både lav selvtillit og lav selvfølelse ligger nok i den sosiale omgangen man har i hverdagen, og som alltid vil oppvekst/barndom være viktig her. Det er vanskelig å si noe konkret her, men forestill deg f.eks at en eller begge av foreldrene dine alltid har fortalt deg at du ikke duger til noe, og at du aldri vil kunne bli til noe av verdi, og du skjønner hvor jeg vil hen. Noen foreldre ER faktisk slik, ofte uten å vite det selv, eller tenke over det selv. Et annet eksempel kan være i en søskenflokk, der en av barna alltid blir behandlet som den flinke, og et annet alltid blir behandlet som den slemme, og får skylden når noe går galt. Men det kan selvsagt være mer komplekst enn dette, og ofte trenger man både tid og terapi til å finne ut av slik ting. Selvfølelse er vår viten og opplevelse av hvem vi er. Selvfølelse handler om hvor godt vi kjenner oss selv, og hvordan vi forholder oss til det vi vet. Lav selvfølelse kjennes som en konstant følelse av usikkerhet, selvkritikk og skyldfølelse. Voksne barn av foreldre som på en eller annen måte har sviktet sliter ofte med lav selvfølelse. Enten de ble slått, seksuelt misbrukt, utsatt for mye kritikk, overbeskyttet eller måtte være mye alene, så fremviser nesten samtlige overraskende like symptomer: Lav selvfølelse som resulterer i selvdestruktiv atferd. På et eller annet vis føler nesten alle seg verdiløse, utilstrekkelige og ikke verd å bli elsket.

kilde: guru.sol.no

Jeg hadde ikke den beste selvtilliten, men jeg bygde den opp. Bl.a at jeg var så sjenert over kroppen min at jeg ikke viste den til noen. I dusjen i gymmen, holdt jeg hånkle og sto med ryggen til alle med frykt om at folk skulle kritisere kroppen min. Så med en gang jeg var ferdig med å dusje tok jeg hånkle kjapt på meg igjen og løp ut av dusjen, tok med klærne inn på doen og ble der til jeg var fullt på kledd.  Hver gang jeg så i speilet så jeg en diger mage. Når jeg hadde på en stram kjole så jeg bare at alt bulte ut på sidene, selvom de andre sa at det så helt fint ut. Formene mine har aldri vært noe problem men det har vært et problem for vennene. Enten så har det handlet om at hoftene er for store\små, puppene er for små eller skuldrene for brede. Jeg bygde selvtilliten min opp ved å gjøre akkurat noen av tipsene som står litt lenger opp. Jeg sto også helt naken i dusjen i svømmehallen, selvom hvor mange ganger jeg følte at folk stirret, prøvde jeg å holde ut så lenge jeg måtte. Siden jeg var så trass over magen min og sa at den var stor, begynte jeg å jogge mer. Kuttet ut godteriet i uka og begynte med frukt\grønnsaker\nutrilett osv. Hver gang det frister med godteri drikker jeg vann for å få fristelsen til å forsvinne. 
Selvtilliten er nå bedre, jeg tør å vise magen min mer og jeg er ikke redd over hva folk syns om meg. Haters gonna hate. Jeg vil være meg selv og ikke en folk forventer meg å være. Be yourself, everyone else is taken. Jeg er så lei av folk som prøver å være noen de ikke er. Det er de som ikke er seg selv tenker jeg da. Jeg mener ingen spesielle mennesker når jeg nevner dette. Dette er bare noe generelt. Det er mange som er seg selv og ikke er redd for hva folk mener. Jeg vil ikke ta folks kritikk tett inn på meg lenger. Den eneste jeg skal høre på er meg selv når det gjelder kroppen, hår, utseende og klær. Selvtilliten er nå bedre og jeg har i tillegg bedre selvfølelse. 

 

 

 
 

 

 

 

 

6 kommentarer

Postet av: Sandra Nedgården
Dato: 28.05.2012 Klokken: 21:22 -


Kjempe fint skrevet! :-) stå på!
Postet av: Ada
Dato: 28.05.2012 Klokken: 21:26 -


Kjempe fint skrevet! Du er idolet mitt!
Postet av: celine
Dato: 28.05.2012 Klokken: 21:48 - http://thecoolestgirlz.blogg.no


bra blogg <333 vi møtte hværandre på hotellet i sverige <3
Postet av: Elise
Dato: 28.05.2012 Klokken: 21:52 - http://elibk.blogg.no/


Kjempefint skrevet! :D
Postet av: Anne-Emilie
Dato: 28.05.2012 Klokken: 22:05 -


supert skrevet, du har ingen grunn til å klage, pus! helt nydelig <3
Postet av: Veronica
Dato: 29.05.2012 Klokken: 06:53 - http://veroniie.blogg.no


Fint skrevet! :)

Skriv en ny kommentar